Konserwacja Patelni

Nie każdy wie że patelnie żeliwną należy odpowiednio konserwować po to by zachowała swoje właściwości na długi czas. W przeciwieństwie do patelni teflonowych które po zużyciu wyrzucamy do kosza, patelnie żeliwne służą nam przez wiele lat, wielu producentów daje na nie gwarancje nawet 25 lat a nawet gwarancje wieczyste.

Jej najlepszym czynnikiem konserwującym jest tłuszcz którego używamy w czasie przygotowywania potraw, wnika on głęboko w żeliwo impregnując naszą patelnie zapewniając jej doskonałe właściwości. Jednak patelnia żeliwna jeśli jest długo nieużywana powinna być w odpowiedni sposób zakonserwowana, tak aby odzyskać swoją świetność. Najlepszym sposobem na przywrócenie jej świetności jest dokładne wysmarowanie patelni tłuszczem roślinnym i wstawienie do tradycyjnego piekarnika w celu rozgrzania w wysokiej temperaturze. Jedyne o czym musimy bezwzględnie pamiętać to to aby nie chłodzić jej po takim zabiegu. Patelnia żeliwna powinna stygnąć samoczynnie, w sposób naturalny, najpierw w wyłączonym piekarniku, potem w suchym miejscu. Z czasem jeśli pojawiają się problemy z przywieraniem potraw do patelni można ją zakonserwować za pomocą soli kuchennej. W tym celu posypujemy dno patelni solą po czym podgrzewamy ją na ogniu, pilnując jednak by sól się nam nie przypaliła. Po tym zabiegu ścieramy pozostałą sól papierowym ręcznikiem lub gąbką. Cały czas należy pamiętać o tym by nie stosować żadnych detergentów w czasie jej użytkowania, mają one szkodliwy wpływ zarówno na samą patelnię jak i na jakość potraw w niej przyrządzanych.

Category(s): Bez kategorii
Tags: ,